Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > TAŞLIGEÇİT

TAŞLIGEÇİT

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri kapsamında Taşlıgeçit mahallesinde Saffet KARDEŞ, Muzaffer KARDEŞ, İhsan İN, Kadir ÇÖKEK ve Musa SALİHOĞLU'nun bahçelerinde inceleme gezisinde bulunduk. rastlamış olduğumuz Mayıs Böceği , Amerikan Beyaz Kelebeği ve Külleme mücadelesi hakkında bilgilendirme yaptık.

 

Mayıs Böceği= Her dönem mücadele edilebilir. Ancak en etkili mücadelesi toprak yüzeyine en yakın olduğu eylül ayında yapılmaktadır. Zararlının görülmüş olduğu ocağın etrafı şişleme ile 8-10 yerden bolca ilaçlanmalıdır. veya bir ocağa 10 lt ilaçlı su gelecek sekilde yıkanmalıdır. bu zararlıda dikkat edilmesi gereken en önemli husus böcek ile ilacın temasıdır.

 

Külleme=külleme hastalığı mayıs ayında sıcaklar 20 dereceyi bulduğunda bahçe ara ara gezilerek kontroller yapılmalı. başlamış olduğu görüldüğünde. kültürel mücadele olarak filizler alınmalı. filizlerden ocağa bulaşma olmuş ise ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır.

İlaçlı mücadelesi Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı şeklinde 3 ilaçlama olarak yapılmaktadır.

 

Amerikan Beyaz Kelebeği= Amerikan beyaz kelebeği zararlısı haziran ayında sıcaklıkların 20 dereceleri geçmesi ile çıkış göstermektedir. Bahçe ara ara gezilerek çıkış kontorlu yapılmalıdır. ilk çıkış yaptığı iki gün kozanın içerisinde iki yaprak üzerinde beslenmektedir. koza içinde görüldüğünde görülmüş olduğu koza ile birlikte kopartılarak imha edilmesi kültürel mücadele açısından önem arz etmektedir. Koza içerisinde yok dağılmış ise Mutlaka ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlı mücadelesi Haziran , Temmuz , Ağustos aylarında 3 ilaçlama şeklinde yapılmalıdır.