Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > Subatağı mahallesinde Külleme, Mayıs böceği, Kök çürüklüğü hastalık ve zararlıları ile ilgili çiftçilerimize yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulunduk.

Subatağı mahallesinde Külleme, Mayıs böceği, Kök çürüklüğü hastalık ve zararlıları ile ilgili çiftçilerimize yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulunduk.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri kapsamında Subatağı mahallesinde Ergün ÇORLU, Erkan ÇORLU, Erol ÇORLU, Mehmet BAKAN, Ferruh ÇORLU, Hakan ÇORLU ve Nuh ÇELİK'in bahçelerinde inceleme gezisinde bulunduk. İncelemelerde görmüş olduğumuz Külleme, Mayıs böceği, Kök çürüklüğü hastalık ve zararlıları ile ilgili çiftçilerimize yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulunduk.

Mayıs Böceği ile her dönem mücadele edilebilir. Ancak en etkili mücadelesi toprak yüzeyine en yakın olduğu eylül ayında yapılmaktadır. Zararlının görülmüş olduğu ocağın etrafı şişleme ile 8-10 yerden bolca ilaçlanmalıdır. veya bir ocağa 10 lt ilaçlı su gelecek şekilde yıkanmalıdır. Bu zararlıda dikkat edilmesi gereken en önemli husus böcek ile ilacın temasıdır.

Külleme hastalığı mayıs ayında sıcaklıklar 20 dereceyi bulduğunda bahçe ara ara gezilerek kontroller yapılmalı. başlamış olduğu görüldüğünde, kültürel mücadele olarak filizler alınmalı, yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Daha sonra ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır.
İlaçlı mücadelesi Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı şeklinde 3 ilaçlama olarak yapılmaktadır.

Kök çürüklüğünün nedeni fungal kaynaklıdır. kök de şapkalı mantarlarda görülebilir. Bulaştığı köklerde müdahale edilmediği taktirde yayılarak ocağı komple sarabilmekte ve ocak kökten kırılmaktadır. Yayılmasını önleme amaçlı bordo bulamacı atılırken mantarın bulaşmış olduğu köklere de atılabilir. Ancak ocakda sadece dal kalmış ise ocağı kökü ile birlikte söküp açılan çukura sönmemiş kireç veya kükürt atılarak çukur kapatılmalı ve en az 3 yıl kapatılan bölgeye fidan dikimi yapılmamalıdır. Bu hastalık ile ilgili hastalığın ilerlemesini durdurmak için mücadele yapılmaktadır. tedavi edici bir ilaçlama bulunmamaktadır. Yayılmasını önlemek için Kültürel önlem olarak ise budama yapılırken kök çürüklüğü hastalığı bulanan dal budandığında diğer dala geçmeden budama aleti dezenfekte edilmelidir. Diğer bir yöntem ise yağmur suları ile diğer ocaklara bulaşmasını önlemek için hastalığın çevresindeki ocakların havuz sistemi şeklinde yükseltme yapılabilir