Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA OCAK AYI DÖRDÜNCÜ HAFTA BAKIMI

FINDIKTA OCAK AYI DÖRDÜNCÜ HAFTA BAKIMI

             Fındık Bakteriyel Yanıklık hastalığına karşı bordo bulamacı uygulaması yapılabilir. Bakteriyel yanıklık hastalığına karşı kullanılacak ise % 1’lik olacak şekilde; Ağustos sonu Eylül başı birinci ilaçlama, Sonbahar sonu yaprakların % 75’i döküldüğünde ikinci ilaçlama, kış sonu tomurcuklar patlamaya başlamadan önce üçüncü ilaçlama olacak şekilde bordo bulamacı uygulaması yapılabilir. Meyvecilikte bordo bulamacı kullanımı önem arz etmektedir. Fındık da Sert Kabuklu Meyve türleri içerisinde yer aldığı için fındık bitkisinde de hastalık olmasa dahi bahçeyi steril etmesi, bir sonraki yıl oluşacak meyve ve yaprak gözlerine olumlu katkı sağlaması nedeniyle kullanılması gerekmektedir. Bordo bulamacı pek çok fungal (mantari) ve bakteriyel hastalığa karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Fındık yapraklarının ¾ ‘ü döküldüğünde (tamamına yakını) %2’lik ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce %1’lik olmak üzere iki defa uygulama yapılabilir. Bordo bulamacını hazır olarak alabileceğimiz gibi kendimiz de yapabiliriz. Yapımında 100 lt su için 1 kilo göz taşı ve 1 kilo sönmüş kireç karıştırılır. Karışımı yaparken 2 plastik kap içinde kireç ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır, göztaşı ayrı plastik bir kapta karıştırılır. Kireç üzerine göztaşı dökülerek karışım yapılır. Metal, sac, demir gibi malzemeler kullanılmamalıdır. Bordo bulamacı yapımında tarife uygun hareket edilmez ise kimyasal tepkime sonucu ilaç bozulacağından koruyucu etkisi ortadan kalkmış olur. Bordo Bulamacı diğer kimyasal ilaçlarla karıştırılmamalıdır. İlaçlamadan sonra bir gün yağmur yağmaması gerekir.  

            Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için azotlu gübre ve bordo bulamacı kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Bordo bulmacı uygulaması yapmadan önce karanfillerin açılma durumunu kontrol etmek gerekir. Dişi çiçekler açılım gösterdiyse bordo bulamacı kullanılmamalıdır. Azot bitki de erken uyanma sağladığı için, Mart ayı ilk haftasına kadar Azotlu gübre kullanımından kaçınmak gerekir.  

Toprak tahlili sonucunda bitkinin ihtiyacı doğrultusunda Fındıkta Organik, fosforlu ve potasyumlu gübre uygulaması yapılabilir. Uygulanacak gübreler Bitki taç izdüşümüne (ocak dal ucuna) 15-20 cm derinliğe gömülerek uygulama yapılmalıdır.

            Fındık hasadından sonra başlanan Kök ve dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Filiz alma ve kökten dal kesimleri yapılabilir. Sonbahar döneminde kesilen dallar bahçe içerisinden çıkarılarak bahçe temizliği yapılabilir. Dalkıran zararlısı ile bulaşık dallar kesilebilir. Kesilen dalların bahçe içinde bırakılmaması, bahçeden çıkarılması gerekir. Dalkıran zararlısı dal içerisinde açtığı galerilerde kışı geçirdiğinden, havaların ısınmasıyla kesilen dallardan çıkarak bahçedeki sağlam dallara giriş yaparak zarara neden olur. Bu nedenle kesilen dalların bahçeden uzaklaştırılarak yakılması gereklidir.

           

           

                                                                                                    Serap Vildan ERSOY

                                                                                                 Ziraat Yüksek Mühendisi