Karasu Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA OCAK AYI ÜÇÜNCÜ HAFTA BAKIMI

FINDIKTA OCAK AYI ÜÇÜNCÜ HAFTA BAKIMI

Fındıkta daha önce yaptırılmış toprak tahlili sonucuna göre ihtiyaç doğrultusunda Organik Gübreler, fosforlu ve potasyumlu gübre uygulaması yapılabilir. Organik gübrelerden çiftlik gübreleri ve leonardit kullanılabilir. Çiftlik gübreleri uygun ortam şartlarında bekletilerek fermante olduklarında toprağa Organik madde sağlamasının yanında belirli miktarda azot, fosfor, potasyum maddesi sağlarlar. Leonardit toprağa organik madde sağlamasının yanında toprak ph’sını düzenler, toprağın su tutma kapasitesini arttırır, toprakta tutunan bitki besin maddelerinin alımını kolaylaştırır, Topraktaki mikroorganizma faaliyetlerini hızlandırma gibi birçok yararı vardır. Organik gübreler bitki taç iz düğümüne toprağa gömülmek suretiyle uygulanmalıdır.

Virgül kabuklu biti zararı varsa ilaçlama yapılabilir. Virgül kabuklu biti dal, gövde ve sürgün üzerinde virgül şeklinde, dala yapışarak bitki özsuyunu emerek beslenir ve zarar yaparlar. Bulaşma fazla olduğunda beslenme sonucu bitki zayıflayarak kurutur ve fındık verimini düşürür. Kimyasal mücadelede havanın yağışsız, rüzgârsız ve don tehlikesinin olmadığı günlerde yapılmasına dikkat edilmelidir. İlaçlamalar tomurcuklar açılmadan bitirilmelidir. Zararlı yoğunluğu bazı dal veya ocaklarda varsa lokal ilaçlama yapılabilir.

Dalkıran zararlısı ile bulaşık olan, budama sonucu kesilen dallar bahçe içerisinden çıkarılarak imha edilebilir.

Fındık Kozalak Akarı mekanik mücadelesine (kozalakların (güllerin) toplanmasına) devam edilebilir.

Kök ve dip sürgün temizliğine devam edilebilir.

Serap Vildan ERSOY

Ziraat Yüksek Mühendisi