Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti Kapsamında Odamız Tarım Danışmanları Serap Vildan ERSOY ve Bülent DEMİRCİ Yassıgeçit mahallesinde bahçe inceleme gezisinde bulundular.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti Kapsamında Odamız Tarım Danışmanları Serap Vildan ERSOY ve Bülent DEMİRCİ Yassıgeçit mahallesinde bahçe inceleme gezisinde bulundular.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti Kapsamında Odamız Tarım Danışmanları Serap Vildan ERSOY ve Bülent DEMİRCİ Yassıgeçit mahallesinde bahçe inceleme gezisinde bulundular. İncelemeler sonucunda bahçede görülen hastalık ve zararlılar konusunda bilgilendirmelerde bulunuldu. Yoğun görülen kök çürüklüğü hastalığı hakkında çiftçimize detaylı bilgiler verildi.

Kök çürüklüğü funfal (mantarı) bir hastalıktır. Dalların kök bölgesinde ocak içinde şapkalı mantar oluşumu şeklinde de belirti gösterebilir. Bulaştığı dallarda müdahale edilmediği taktirde yayılarak ocağı, hatta tüm bahçeyi kaplayabilir. Hastalığın bulunduğu dallar kökten kırılmaktadır. Hastalıkla mücadelede kültürel önlemlere önem vermek gerekir. Hastalığın yayılımını engelleyici tedbirlere dikkat edilmelidir. Yağmur suları ile diğer ocaklara hastalığın bulaşmasını önlemek için ocakların etrafına toprakla havuz sistemi şeklinde yükseltme yapılabilir. Hastalıklı dalları budadığımız budama aletini mutlaka çamaşır suyu ve su karışımı olan su ile dezenfekte ederek diğer sağlıklı dalların kesilmesi yapılmalıdır. Kimyasal mücadele olarak hastalığı durdurmak için kök bölgesine Göztaşı veya borda bulamacı uygulaması yapılabilir. Ocaktaki tüm dallar kök çürüklüğü hastalığı ile bulaşık ve kurumuş ise tüm dalları kökten çıkararak topraktaki kök parçaları temizlenir ve sönmemiş kireç uygulaması yapılabilir. Hastalık toprak kökenli olduğu için bulaşmaların topraktan tam olarak kaybolması ve yeni dikilen bitkiye bulaşmaması için beş yıl hastalıklı bölgeye bitki dikilmemelidir.