Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA TEMMUZ AYI İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ HAFTA BAKIMI

FINDIKTA TEMMUZ AYI İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ HAFTA BAKIMI

Fındık Ocakları kontrol edilerek Fındık Teke Böceğine karşı mücadeleye başlanabilir. Zararlı bir veya iki yıllık genç sürgünlerin özünde beslenerek, sürgünlerin kurumasına neden olur. Yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde önlem alınmazsa önemli ürün kayıplarına yol açar. Bölgemizde de yer yer bahçelerde görülmektedir. Mekanik Mücadelesinde uç sürgün kurumalarının iyice belirginleştiği Temmuz ayı ortalarından yaprak dökümüne kadar olan süre içinde zarara maruz kalmış tüm sürgünler budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Kuruyan sürgünlerin ayrımı yaprak dökümünde zorlaşacağından mekanik mücadele geciktirilmemelidir. Kimyasal Mücadele de amaç erginlerin yumurta bırakmasını engellemek olduğu için Mücadele Mayıs ayı ikinci yarısından gerekli sayım yapılarak uygulanmalıdır. Bahçede 10 ocakta tüm sürgünler kontrol edilir, 10 ocakta ortalama 5’ten fazla zarar görmüş sürgün varsa İlkbahar sonu ilaçlı mücadele yapılabilir. Zarar gören sürgün sayısı daha az ise Temmuz ortalarından hasat sonuna kadar yapılacak olan mekanik mücadele yeterli olacaktır.

Fındık Teke Böceği zararı uç kurusu ile karıştırılabilir. Dallarda uç kurumasının gözle görülen iki nedeni vardır. Birincisi azotlu gübrelemenin yanlış zaman ve dozda uygulaması İkinci zararı ise hasada yakın yaz dönemi alınan dip ve kök sürgünlerinden yani filizlerden kaynaklanmaktadır.  Bu ayrımı mücadele noktasında iyi yapmak gerekir.  

Amerikan Beyaz Kelebeğine karşı yapılacak kimyasal mücadeleye dikkat etmek gerekir. Zararlı yaprakları birbirine bağlayarak ağlar örerek beslenmesine devam ettiği için dallarda görülen ağlar kesilerek imha edilmelidir. Beslenmesini tamamlayan larva ağı terk eder. Özellikle bu dönemde larvalar ağı terk ederek ikinci döl verme dönemine geçmiş olabilir. Üreticilerimizin bu noktada dal üzerinde ağ içerisinde larvaların olup olmadığını dikkatlice kontrol etmelidir. Ağ içerisinde larva görülürse ağlar kesilebilir, yakılarak imha edilebilir ve ilaçlı mücadele yapılabilir. Ağ içerisinde larva görülmez ise kimyasal mücadele yapmaya gerek yoktur. 

Yaprak biti görülen bahçelerde mücadele yapılabilir.

Yabancı ot temizliğine devam edilebilir.

 

                                                                                                       Serap Vildan ERSOY

                                                                                                      Ziraat Yüksek Mühendisi