Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA OCAK BİRİNCİ VE İKİNCİ HAFTA BAKIMI

FINDIKTA OCAK BİRİNCİ VE İKİNCİ HAFTA BAKIMI

            Fındıkta Organik Gübreler, fosforlu ve potasyumlu gübre uygulaması yapılabilir. Organik gübrelerden en çok kullanılan Ahır gübresidir. Kullanılacak Ahır gübresinin üzeri kapalı şekilde sekiz ay ile on iki ay arasında fermante olmasına (yanmasına) dikkat etmek gerekir. Ahırdan çıkarıldığı şekilde kullanılan hayvan gübresindeki besin maddesi bitkiye ve toprağa yarayışlı olmayacağı gibi yabancı ot ve bitki zararlılarının da ortamda çoğalmasına meydan yaratılmış olur. Düşük Ph’larda fosforlu gübre yarayışlı olmayacağı için, fosforlu gübre uygulaması yapmadan önce mutlaka toprak tansiyonunu kontrol ederek uygulama yapılmalıdır. Fındık bitkisi için en ideal pH 6,2 olduğu için, toprak tansiyonunu bu değerliğe yakın olacak şekilde ayarlamak gerekir. Uygulanacak kışlık gübreler Bitki taç izdüşümüne 15-20 cm derinliğe gömülerek uygulama yapılmalıdır. Bitki besin elementi kullanmadan önce mutlaka toprak analizi yaptırılmalıdır. Analiz yapılmadan kullanılan gübreler çevreyi, bitkiyi ve ekonomik olarak da bizleri olumsuz etkilemektedir.

            Fındık Kozalak Akarı zararlısına karşı mekanik mücadele yapılabilir. Dallardaki kozalaklar (güller) elle toplanarak bahçenin içine atılarak veya bahçenin bir kenarında bekletilerek imha edilebilir. Kozalaklar içinde faydalı böcekler olduğu tespit edildiğinden, toplanan kozalakların yakılmaması gerekir.

            Fındık hasatından sonra başlanan Kök ve dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Filiz alma ve kökten dal kesimleri yapılabilir. Kesimlerin toprak seviyesinden yapılması ve dirsek bırakılmadan kesilmesi gerekir. Toprak yüzeyinden yapılan kesimler de bitki zararlıları kendine korunak olarak kullanacağı için bahçe içinde bitki zararlılarının çoğalmasına ortam yaratılmış olunur. Sonbahar döneminde kesilen dallar bahçe içerisinden çıkarılarak bahçe temizliği yapılabilir.

           

           

                                                                                                         Serap Vildan ERSOY

                                                                                                       Ziraat Yüksek Mühendisi