Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > Karasu’da Amerikan Beyaz Kelebeği Salgını

Karasu’da Amerikan Beyaz Kelebeği Salgını

İlçemiz genelinde son günlerde hemen hemen her mahalle de görülen Amerikan Beyaz Kelebeğine karşı çiftçilerimizin mutlaka bir mücadele yapması gerekmektedir. Amerikan beyaz kelebeği genellikle Mayıs-Haziran ve Temmuz aylarında çıkış yapar yapraklarla beslenir ve yapraklarda sadece damar kalacak şekilde yerler.

Körpe ve olgunlaşmaya başlayan meyveleri de yiyerek ürünün azalmasına yol açarlar. Fındık için hayati öneme sahip olan yaprağın dökülmesi de dolayısı ile fındığın yeterince beslenememesi, erken olgunlaşmaya gitmesi gibi sonuçlara neden olur.

Mekanik mücadele de ağaçlara bırakılan yumurta paketleri toplanarak imha edilmelidir. Haziran ve Ağustos aylarında zararlı ile bulaşık ağaçlarda ağ içinde bulunan yumurta paketleri kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Mücadele yapılmadığı taktirde fındıkta ana zararlı konumuna geçerek önemli zarara neden olabilmektedir. Zararlının çok yoğun görüldüğü yıllarda kimyasal mücadele önem arz etmektedir. Haziran, Ağustos ve varsa Eylül aylarında zararlının ağ örmeye başladıkları zamanlarda ilaçlama yapılmalıdır.