Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA ŞUBAT AYI İKİNCİ HAFTA BAKIMI

FINDIKTA ŞUBAT AYI İKİNCİ HAFTA BAKIMI

Toprak tahlili sonucunda bitkinin ihtiyacı doğrultusunda Fındıkta Organik Gübreleme fosforlu ve potasyumlu gübre uygulaması yapılabilir. Uygulanacak gübreler Bitki taç izdüşümüne (ocak dal ucuna) 15-20 cm derinliğe gömülerek uygulama yapılmalıdır. Doğru bitki besin elementinin yanlış şekilde uygulanmasından da bitki yeterince yarar sağlayamaz. Dal izdüşümü yerine ocak içine atılan gübrenin hiçbir şekilde bitkiye faydasının olmadığının bilinmesi gerekir.

            Fındık Kozalak Akarı zararlısına karşı mekanik mücadele yapılabilir. Kozalak Akarı fındıkta verimi etkileyen en önemli zararlılardandır. Gözle görülmeyecek kadar küçük, iğ şeklinde beyaz renklidir. Dişi çiçek, püs, yaprak ve meyve zararına neden olur. Özellikle erkek ve dişi çiçek dökümleri ile zarar daha da fazla olmaktadır. Yaprak ve sürgün tomurcuklarının da dökülmesi sonucu bitkinin yıldan yıla zayıflaması ve verimden düşmesi söz konusu olmaktadır. Zararlı yoğunluğu ortalama bir dalda 5 adet kozalak düşecek şekilde yüksek ise kimyasal mücadeleye karar verilir. En uygun ilaçlama zamanı uç sürgünlerin 4- 5 yapraklı, yeni tomurcukların toplu iğne başının yarısı büyüklüğünde ve yeni gelişen meyveler mercimek büyüklüğünde olduğu, kozalakların (güllerin) kırmızı renk alarak açıldığı dönemdir. Dallardaki kozalakların kışın yapraksız dönemde elle toplanarak bahçenin içine atılarak veya bahçenin bir kenarında bekletilerek imha edilmesi oldukça etkili bir yöntemdir. Kozalaklar içinde faydalı böcekler olduğu tespit edildiğinden, toplanan kozalaklar yakılmamalı veya gömülmemelidir.

            Fındık hasadından sonra başlanan Kök ve dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Filiz alma ve kökten dal kesimleri yapılabilir. Kesimlerin toprak seviyesinden yapılması ve dirsek bırakılmadan kesilmesi gerekir. Toprak yüzeyinden yapılan kesimler de bitki zararlıları kendine korunak olarak kullanacağı için bahçe içinde bitki zararlılarının çoğalmasına ortam yaratılmış olunur. Sonbahar döneminde kesilen dallar bahçe içerisinden çıkarılarak bahçe temizliği yapılabilir. Virgül kabuklu biti zararı varsa ilaçlama yapılabilir.

           

           

                                                                                                        Serap Vildan ERSOY

                                                                                                      Ziraat Yüksek Mühendisi