Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA ŞUBAT AYI BİRİNCİ HAFTA BAKIMI

FINDIKTA ŞUBAT AYI BİRİNCİ HAFTA BAKIMI

Fındıkta Şubat ayı ilk hafta bakımını doğa yaptı. Kar yağışı bitkinin soğuklama ihtiyacını karşılıyor. Her bitkinin yıl içerisinde gelişebilmesi ve verim ve kaliteli meyve verebilmesi için belli bir soğuklama derecesine ulaşması gerekir. Fındık için de durum böyledir. Kaliteli verimli randımanı yüksek olması için bakım şartları yanında doğa şartları da ödemlidir. Fındık bitkisi için soğuklama ihtiyacı çeşide göre değişmekle beraber yıllık 350 ile 1050 saat arasındadır.

Fındığın en iyi gelişme aralığı yıllık ortalama sıcaklığın 13- 16 oC olduğu, kış sıcaklığının -10 oC altına düşmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm’nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara göre dengeli dağıldığı yıllardır. Fındık yılın on ayında yağış isteyen bir bitkidir. Yağmur kadar kış mevsiminde yağan kar fındık verimi için önemlidir. Kar yağışı fındığa ilaç gibi geldi. Yağan kar bitki için zirai don tehlikesi yaratmamaktadır. Zirai don açısından risk teşkil eden aylar Mart ve Nisan ayları görülen İlkbahar Geç donları dediğimiz don olayıdır. Bu dönemde yeni oluşmaya başlayan meyveler dona karşı çok hassastır. Meyvede ki hasar oranı, donun şiddeti ve süresine bağlı olarak değişmektedir. Kış dönemi görülen don olayı bitkide zarara neden olmaz soğuklama isteğini giderdiği için olumlu etkisi vardır.

Meteroloji Genel Müdürlüğü web sitesinden bitki soğuklama isteği hesaplaması (bisip) İlçe ve ürün bazında yapılmaktadır. Örnek olarak Delisava (Çakıldak) çeşidi olarak bildiğimiz fındık çeşidinin yıllık soğuklama ihtiyacı 792- 1035 saat arasında olduğu bilinmektedir. 1 Eylül 2021- 25 Ocak 2022 tarihleri arasında siteden alınan veriler doğrultusunda 518 saat soğuklamanın gerçekleştiği bilgisi verilmiştir. Yani delisava çeşidinin 274 saat daha soğuklama ihtiyacı olduğu görülmektedir.

Özetle Kar nedeniyle Bitki besleme, İlaçlama, mekanik mücadele, kök ve dip sürgün temizliği yapılamayacağı için, Şubat ayı ilk haftasında üreticimiz dinlensin, doğa onun için çalışıyor.       

           

                                                                                                        Serap Vildan ERSOY

                                                                                                      Ziraat Yüksek Mühendisi