Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA MART AYI BİRİNCİ HAFTA BAKIMI

FINDIKTA MART AYI BİRİNCİ HAFTA BAKIMI

Azotlu gübre uygulaması yapılabilir. Üreticiler arasında yazlık gübre olarak adlandırılan Azot bitkilerin temel ihtiyaç duyduğu besin maddelerindendir. Azot noksanlığında fındıkta; dal gelişimi zayıflar, sürgünlerin büyümesi gecikir, sürgünler ince ve kısa olur. Noksanlık belirtileri önce yaşlı yapraklarda görülür. Sürgün, dal ve ocaktaki yapraklarda homojen bir sararma görülür. Yaşlı yapraklar vaktinden önce dökülür. Meyve zurufları kısa kalır.

Üreticiler tarafından bilinen azotlu gübrelerin başında 26’lık (Kalsiyum Amonyum Nitrat), 21’lik (Amonyum sülfat) ve üre gübresi gelmektedir. Azotlu gübre seçiminden önce toprak Ph’sının bilinmesi gerekir. Toprak Ph’sı düşük ise, yani toprak asit karakterli ise Kalsiyum Amonyum Nitrat gübresi tercih edilmelidir. Toprak Ph’sı yüksek ve toprak alkali karakterli ise Amonyum sülfat gibi kükürt içerikli gübreler tercih edilmelidir.

Azot hareketli bir besin maddesi olması ve uçuculuğu fazla olması nedeniyle yıl içerisinde uygulanacak toplam gübre miktarı en az ikiye bölünerek uygulama yapılmalıdır. Uygulanacak Azotlu gübrenin birincisi; Mart ayı ilk haftasında yapılmalıdır. Bu dönemde uygulanan Azotlu gübre sürgün sayısının çok olması ve oluşacak sürgünlerin uzun olmasına yardımcı olur. İkinci Azotlu gübre uygulaması Mayıs ayı ikinci yarından sonra (Mayıs ayı 15-20 sinden sonra) uygulanmalıdır. İkinci uygulanan gübre ile de meyvelerin büyümesi, gelişmesi ve olgunlaşmasını sağlanır. Uygulama imkânı var ise Nisan ayı için de üçüncü bir azotlu gübre uygulaması da yararlı olacaktır. Birinci azotlu gübre ile uzun ve çok sürgün, ikinci gübre ile kaliteli meyve hedeflenmektedir. Fındık çiftçisi ise genelde Azotlu gübreyi Nisan ayında tek seferde uygulamaktadır. Bu da ne sürgüne ne de meyveye yarar sağlamaktadır.   

Dikkat edilmesi gereken yıl içinde uygulanacak Azotlu gübre miktarını ikiye bölmektir. Yapılan araştırmalar sonucunda sadece Azotlu gübre ikiye bölünerek uygulandığında fındıkta % 10 verim artışı sağlandığı görülmüştür. Azotlu Gübreler Ocakların her tarafına, dal izdüşümüne, 30-40 cm’lik banda, 3-5 cm derinliğine toprağa karıştırılarak uygulanmalıdır.

Fındıkta Mart ayı ilk haftasında; Fındıkta Kompoze gübre uygulaması yapılabilir. Kompoze gübre uygulanacak ise azotlu gübrenin birinci uygulaması yapılmamalıdır.   

Bordo bulamacı uygulaması yapılacak ise gözlerin uyanıp, uyanmaması kontrol edilmelidir. Gözler uyanmış ise bordo bulamacı kullanılmamalıdır.

Kök ve dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Filiz alma ve kökten dal kesimleri yapılabilir. Sonbahar döneminde kesilen dallar bahçe içerisinden çıkarılarak bahçe temizliği yapılabilir.

           

                                                                                                         Serap Vildan ERSOY

                                                                                                       Ziraat Yüksek Mühendisi