Karasu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karasu Ziraat Odası > Haberler > FINDIK BAHÇELERİNDE KÜLLEME HASTALIĞINA DİKKAT!

FINDIK BAHÇELERİNDE KÜLLEME HASTALIĞINA DİKKAT!

Havaların ısınmasıyla birlikte fındık bahçelerinde Külleme hastalığı görülmeye başlandı.Hastalık etmeni bir fungus (mantar) olup ilkbaharda normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte ederek hastalığı başlatır.  Hastalık yaprak, yaprak sapı, meyve, zuruf ve genç sürgünlerde, un, pudra serpilmiş gibi bir görüntü şeklinde görülür.

Fındıkta Ekonomik Zarar Eşiğinin üzerinde zarar yapmaya başlayan külleme hastalığına karşı mücadele göz ardı edilmemelidir. Hava rutubeti ve sıcaklığa bağlı olarak artış gösteren hastalığa karşı önlem alınmadığı takdirde hızla yayılıyor.  Hastalık, bitkinin yapraklarını kapladığı için, fotosentezi olumsuz etkilemektedir. Buna bağlı olarak bitkilerde bodur kalma, dokuların erken yaşlanması, yapraklarda bozulma, gelişememe, renk değişimleri, kıvrılma ve vaktinden önce dökülmeler görülmektedir. Meyveler küçük kalır. Ayrıca yeterli iç dolduramazlar. Neticede de hem verim hem de kalite de düşüşler görülür.

Bahçelerde yaz döneminde yabancı ot temizliği yapıldıktan sonra, kimyasal mücadele uygulaması yapılması enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmada yararlı olacaktır. Bahçelerde iyi bir güneşlenme ve hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Kimyasal mücadele ile birlikte filiz alma, budama ve yabancı ot temizliği gibi Kültürel önlemler zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılmalıdır.

 

                                                                                              Serap Vildan ERSOY

                                                                                                  Karasu Ziraat Odası

                                                                                            Ziraat Yüksek Mühendisi